söndag 20 februari 2011

Fläskytterfile fylld med soltorkad tomat och portvinscheddar

Fläskytterfile med soltorkad tomat och cheddar ost - redo för ugnen
Egentligen är jag inte så förtjust i fläskytterfile - blir lätt torrt och tråkigt. Men nu råkade jag ha en sådan i frysen och bestämde mej för att göra det bästa av det. Efter lite funderande och botaniserande i skåpen blev det tillslut så så här

1 fläskytterfile (eller benfri fläskkotlett som det egentligen är)
6 soltorkade tomater i olja
Tjocka skivor av portvinscheddar eller någon annan god ost som smälter bra
lufttorkad skinka - typ parmaskinka
olivolja
persilja
flingsalt
grovmalen pepparmix

Sätt ugnen på 175 grader
Pensla en ugnsfast form med olivolja
Skär djupa skåror i köttet- men skär inte igenom. Den ska hålla ihop längst ner
Hacka de soltorkade tomaterna
Lägg tomathack och lufttorkad skinka i varannan skåra och tjocka ostskivor i varannan
Blanda några matskedar olivolja, lite flingsalt, peppar och persilja i en mortel och stöt i hop till en tjockflytande gegga
Pensla köttet med denna
Ställ in i ugnen ca 1 timme.
Ta ut ur ugnen och svep in i folie. Låt stå 30 minuter

Häll över skyn som bildats i formen i en kastrull. Koka upp
Rör ut ca 1 msk majzenamjöl i några matskedar mjölk eller grädde.
Vispa i redningen till en klimpfri sås
Späd med ytterligare 1-1,5 dl matlagningsgrädde eller creme fraiche (som tål kokning). Koka några minuter

Servera köttet med kokt eller rostad potatis och såsen

Lycka till
Lisa

Inga kommentarer: