Praliner med dumlekolatryffel
Att göra egna praliner är även det lite tålamodskrävande och kladdigt men inte speciellt svårt och resultatet blir underbart Man behöver pralinformar, min är i silkon och inhandlad för 10 kronor på In och Finn i Stockholm. Man kan också använda formar som är avsedda för att göra is i
Så här gjorde jag dessa 100 g mörk blockchoklad 50 ljus blockchoklad Smält chokladen i vattenbad Häll den smälta chokladen i formarna och vicka om kring den ordentligt Vänd formen upp och ner över ett bakplåtspapper så överflödig choklad rinner ur Ställ kallt en stund till chokladen stelnat Nu ska formarna vara "klädda" med choklad Peta bort chokladen som hamnat mellan formarna (chokladspillet från formen och på bakplåtspappret kan användas till "botten")
Fyllning - dumlekolatryffel
0,5 dl grädde 10 hackade dumlekolor ca 50-75 g choklad Lägg kolahacket i grädden och värm under omrörning till kolan smälter hacka chokladen och rör i den Rör till allt är smält Ställ kallt till den börjar stelna
Häll tryffelsmet i chokladformarna Ställ kallt för att stelna (går snabbast i frysen)
Smält ytterligare lite choklad - här kommer chokladspillet till användning bred ut det över hela chockadformen- det ska bli "botten" på pralinerna. Släta till med en slickepott eller smörkniv
Ställ kallt ytterligare en stund till det stelnat ordentligt
Nu är det dags att försiktigt försöka pilla ut pralinerna ur formarna :-) Skär bort överflödig choklad från "botten" Dekorerna eventuellt med strössel eller sockerblommor
Gott!
|
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar