fredag 22 februari 2013

Chokladpraliner

Praliner med dumlekolatryffel


Att göra egna praliner är även det lite tålamodskrävande och kladdigt men inte speciellt svårt och resultatet blir underbart
Man behöver pralinformar, min är i silkon och inhandlad för 10 kronor på In och Finn i Stockholm. Man kan också använda   formar som är avsedda för att göra is i

Så här gjorde jag dessa
100 g mörk blockchoklad
50 ljus blockchoklad
Smält chokladen i vattenbad
Häll den smälta chokladen i formarna och vicka om kring den ordentligt
Vänd formen upp och ner över ett bakplåtspapper så överflödig choklad rinner ur
Ställ kallt en stund till chokladen stelnat
Nu ska formarna vara "klädda" med choklad
Peta bort chokladen som hamnat mellan formarna
(chokladspillet från formen och på bakplåtspappret kan användas till "botten")

Fyllning - dumlekolatryffel

0,5 dl grädde
10 hackade dumlekolor
ca 50-75 g choklad
Lägg kolahacket i grädden och värm under omrörning till kolan smälter
hacka chokladen och rör i den
Rör till allt är smält
Ställ kallt till den börjar stelna

Häll tryffelsmet i chokladformarna
Ställ kallt för att stelna (går snabbast i frysen)

Smält ytterligare lite choklad - här kommer chokladspillet till användning
bred ut det över hela chockadformen- det ska bli "botten" på pralinerna. Släta till med en slickepott eller smörkniv

Ställ kallt ytterligare en stund till det stelnat ordentligt

Nu är det dags att försiktigt försöka pilla ut pralinerna ur formarna :-)
Skär bort överflödig choklad från "botten"
Dekorerna eventuellt med strössel eller sockerblommor

Gott!









Inga kommentarer: