fredag 22 februari 2013

Dags att baka macroner!

Makroner med citron och vit choklad

Makroner är visst inte så svårt att baka som vissa påstår - visst är det en massa klet och pyssel men svårt - NOT
Att ha en speciellt makronplåt underlättar en del, det är svårt att få dem jämnstora på fri hand
jag har köpt min på Clas Olsson, den funkar också utmärkt till biskvibottnar

Makroner med citron och vit choklad (ca 20 stycken)

200 gram sötmandel, skållad och mald (man kan även köra den i mixer men jag föredrar mormors gamla mandelkvarn)
3 dl florsocker
3 ägg vitor
1 nypa salt
2 msk strösocker
hushållsfärg om man önskar

Blanda florsocker och mandel i en skål
Vispa äggvitorna till ett hårt skum tillsammans med saltet, tillsätt socker och vispa till en fast maräng 
Vänd i mandel/socker blandningen i marängen med en slickepott - smeten kommer att sjunka i hop lite nu
Om du vill färga smeten - blanda i hushållsfärg. Snåla inte med färgen, den har en tendens att "blekna" lite under gräddningen

Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut smet i "hålen" på formen, spritsar du på fri hand ska de vara ungefär i en femkronas storlek (har jag lärt mig av min kollega Elin). Smeten flyter inte ut under gräddningen

Låt makronerna stå ungefär en halvtimme innan de gräddas, de ska torka lite på ytan

Grädda i 140 grader ca 10 minuter - de ska inte få färg!
Låt svalna lite och lossa dem sedan försiktigt från formen eller pappret. Låt dem kallna lite innan de fylls

Fyllning

Lemoncurd 3-4 msk
Vit choklad (jag smälte 1 rad vit blockchoklad)
Chokladen gör att smeten blir lite fastare och något sötare, ta inte för mycket det ska fortfarande vara syrligt
Blanda lemoncurd och smält choklad
Bred smeten på en hälften av kakorna, lägg i hop dem med de andra halvorna

Man kan göra en mängd olika fyllningar - smörkräm med olika smaksättningar, fast sylt, nutella mm
Men eftersom kakorna i sig är mycket söta så gillar jag att ha en syrlig fyllning

Macaronsform från Clas Olsson





 

Inga kommentarer: