fredag 5 februari 2016

Surdegsbröd

Tänkte dela med mej av helgens surdegsbröd - något riktigt recept blir det inte. Du får använda det recept du finner bäst
Så här gör jag
Pigg och nymatad surdeg. Den ska bubbla rejält. Jag tog ca 50 gram. Resten (ca 2 msk) åkte in i kylen igen
Blandad med 4 dl vatten, 1 msk olivolj,ett par teskedar salt och ca 8 dl vetemjöl av bra kvalitet - antingen special eller gärna saltå kvarns 
Kör i assistent ca 5 min. Börja med 5 ddlmjöl. Låt degen vila under plastfolie ca 30 min(autolys) kör minst 5 min till fyll på med mer mjöl. Degen ska vara rejält kletig. 
Häll en skvätt matolja i en plastlåda med lock. Ta rejält med olja på händerna och flytta över degen till lådan, jäs i rumstemperatur 2-3 timmar. Sträck och vik degen 3-4 gånger under tiden
Lägg över brödet i en jäskorg, gärna på en lätt mjölad linnehandduk. Vik över handduken. Ställ korgen i plastlådan. 
Skjuts n i kylen över natten
Nu går vi och sover lite
Dag 2 morgon
Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in järngrytan så den blir het.
Tippa försiktigt över degen i grytan. Lägg på locket. Ställ in i ugnen ca 10 minuter
Ta av locket och sänk värmen till 200 grader. Spraya lite vatten på brödet. Strö ev över lite flingsalt
Grädda ca 20 minuter till. Kolla med termometer. Vid 98 grader är det klart
Låt svalna lite innan du tippar upp det
Lår kallna innan du skär i det
Mitt bröd blev underbart gott, håligt, lite segt och smakrikt

Inga kommentarer: