Dag 1 på kvällen
2/3 dl surdegsgrund
1dl ljummet vatten
0,5 dl rågmjöl
0,5 dl vetemjöl
Blanda i en skål, täck med plast och låt stå på varm plats över natten
Dag 2 på morgonen
blanda " fördegen" med
0,5 l ljummet vatten
1 dl olja
2 tsk salt
2 msk sirap
2 finrivna morötter
12-13 dl vetemjöl special ( eller byt ut en del mot rågsikt)
Kör i hushållsassistenten 10 minuter- degen ska släppa från kanterna men vara lös
Lägg degen i en oljad plastlåda med lock
Låt jäsa i rumstemperatur minst 4 timmar - vik degen några gånger under tiden ( dvs dra ut den lite och vik den från sida till sida på både lång och kort sida - finns bra instruktionsfilmer på youtube)
Dela nu försiktigt degen i 16- 20 delar- inte knåda, då förstörs jäsbubblorna i degen. Forma försiktigt till bullar och lägg på plåt. Jag gör mina i muffinsbleck
Låt jäsa ytterligare minst 3 timmar under bakduk
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar