Läste en massa på nätet och det verkade ju hur komplicerat som helst med gram och temperaturer hit och dit
Funderade en stund och tänkte sedan - surdeg är ju ett urgammalt sätt att jäsa bröd' få det smakrikt och hållbart.
Familjen Flinta hade förmodligen varken våg, klocka eller termometer
Så himla svårt kunde det ju inte vara att göra en surdegsjultur och använda den till att baka av!
På bloggen PaindeMartin hittade jag ett enkelt recept på att göra en kultur - jag har nog inte gjort exakt lika men läs gärna Martins blogg för tips och råd
Surdegskultur
D
Dag 1
1 väl rengjord glasburk med lock
2 msk ljummet vatten
1 msk fint rågmjöl
Blanda vatten och mjöl i burken
Lägg locket på burken, gärna lite på sniskan så det kan komma in lite luft
Ställ burken på ett ställe där det är lite varmare än normal rumstemperatur ca 25 grader (ovanför kylen brukar funka bra)
Låt nu stå i 2 dagar- titta gärna till den under tiden
Blandningen ska bli lite skummig
Dag 3
Dags att mata surdegen med 1 msk rågmjöl
Rör i mjölet och låt den stå varmt ytterligare 12 timmar
Dag 4
Dags för mat igen då
Förhoppningsvis har surdegen börjat jäsa lite, om du tittar noga ska du kunna se så luftbubblor i degen och den ska dofta friskt och lite syrligt
Mata med
2msk vatten
2msk rågmjöl
Låt stå 8-10 timmar till
När du nu kollar på degen ska du kunna se lite luftbubblor i den - ett tecken på att den lever
Om inte - ge den ytterligare
2 msk vatten och 2 msk mjöl och låt den stå ytterligare 8 timmar
En del kulturer är mer tröstarkallet än andra
Nu ska du ha en surdegsjultur som är klar att baka med
Om du inte tänker baka just nu
Förvara surdegen i sin burk i kylen- mata den 1 gång i veckan
Ta ut burken ur kylen
1/4 dl vatten
1/4dl rågmjöl ( eller blanda råg och vetemjöl)
Låt stå framme någon timme tills den bubblar igång
Så hör sin min färdiga surdeg ut
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar