Baklava
12 stycken bitar
100 g smör
350 g hackade valnötskärnor
55 g xtrösocker
1 tsk mald kanel
½ tsk malda nejlikor
225 g filodeg
225 g honung - gärna grekisk eller turkisk
2 tsk citronsaft
1½ dl vatten
Ugn 225 grader
Pensla en liten långpanna 25*17 cm med smör eller olja (eller använd bakplåtspapper)
Smält smöret
Blanda valnötter, socker, kanel och nejlikor väl
Dela ev. degplattorna i havlor
Pensla smält smör på en platta och lägg den i långpannan
Upprepa med hälften av degplattorna
Strö på nötfyllningen. Lägg på resten av degplattorna (penslade med smör)
Rista rutor med en vass kniv i översta deglagret
Ugn 225 grafer i 10 minuter, sedan ytterligare 20 minuter i 175 grader
Blanda honung, vatten och citronsaft
Låt det sjuda på svag värme i ca 5 minuter
Lyft ut pannan med den färdiga kakan ur ugnen. Häll över honungslag och låt ligga kvar i formen och kallna
Skär i bitar
Servera ljumna med vaniljglass
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar